Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkarförbundet i Gävleborg anmäler regionen för patientfarlig arbetsmiljö 

Läkarförbundet i Gävleborg anmäler regionen för patientfarlig arbetsmiljö 

Ohållbar arbetsmiljö i primärvården. Läkarförbundet i Gävleborg har skickat in en 6:6a anmälan till sjukvårdsdirektören i Region Gävleborg. Om regionen inte åtgärdar problemen skyndsamt kommer Läkarförbundet ta ärendet vidare till Arbetsmiljöverket.

Nyhet

Bakgrunden är allvarliga brister i arbetsmiljön för regionens primärvårdsläkare. Allvarligast läge är det på vårdcentralen i Hudiksvall där det för tillfället finns tre fasta läkare på heltid, sett till antalet listade patienter bör det vara 13 läkare. Flera läkare har slutat på grund av den bristande arbetsmiljön.  

– Man måste anpassa kraven till resurserna säger Jessica Dolk, allmänspecialist på Hälsocentralen i Delsbo och fackligt ombud för Gästrike-Hälsinge läkareförening.  

Hon berättar för SVT att det skapar en stor etisk stress för läkarna när de inte kan ge den vård patienterna behöver.  

Bakgrund

Läkarförbundets lokalförening Gästrike-Hälsinge läkarförening har lämnat in en 6:6a begäran till regionen med hänvisning till att arbetsmiljön för regionens primärvårdsläkare är ohållbar utifrån arbetsbelastning och etisk stress.  

Vad är en 6:6a begäran? 

En 6:6a-anmälan är ett formellt verktyg som skyddsombud kan använda enligt arbetsmiljölagen (kapitel 6, paragraf 6a) för att påtala brister i arbetsmiljön till arbetsgivaren. Om arbetsgivaren inte åtgärdar problemet kan skyddsombudet begära att Arbetsmiljöverket ingriper. 

Det handlar oftast om att arbetsgivaren inte uppfyller sina skyldigheter att förebygga ohälsa eller olycksfall. En 6:6a-anmälan kan gälla till exempel: 

  • För hög arbetsbelastning 
  • Psykosociala risker 
  • Fysisk arbetsmiljö som är undermålig 
  • Bristande riskbedömningar eller åtgärder  

Verktyget är ett sätt för skyddsombud att få tryck i arbetsmiljöfrågor.

Källa: Arbetsmiljöverket

Om arbetsgivaren inte åtgärdar bristerna eller svarar på begäran kan skyddsombudet ta begäran vidare till Arbetsmiljöverket för prövning. Arbetsmiljöverket inspekterar arbetsplatsen och pratar med arbetsgivaren och skyddsombudet. Om Arbetsmiljöverket anser att arbetsgivaren brister i sitt arbetsmiljöarbete kan myndigheten utfärda ett föreläggande eller förbud. Föreläggandet, de åtgärder som Arbetsmiljöverket anser behöver vidtas för att åtgärda bristerna, är tvingande och kan också förenas med vite. 

Arbetsmiljöproblem 

Om du upplever arbetsmiljöproblem på din arbetsplats bör du vända dig till din chef eller till ditt skyddsombud. Du kan också kontakta Läkarförbundets medlemsrådgivning för råd och stöd.


Fler nyheter


Hur mår läkarkåren – egentligen?

Läkarförbundet har under flera års tid fått signaler om bristande arbetsmiljö på många arbetsplatser. Läkare blir sjuka, ser sig tvungna att gå ned i arbetstid, byta jobb eller helt lämna yrket. Det behövs krafttag för en bättre arbetsmiljö!
Nyheter


Förhandling pågår  

Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale om en avtalsrörelse på övertid.
Läkaravtal 2025
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkarförbundet i Gävleborg anmäler regionen för patientfarlig arbetsmiljö 
OSZAR »